top of page

Tapuda Güvenli Ödeme Sistemi: 1 Aralık 2026'da Zorunlu

1 gün önce
5 dakikada okunur
Kısa cevap: Tapuda güvenli ödeme sistemi 1 Aralık 2026'dan itibaren zorunlu: nakit, havale veya EFT ile ödenen konut, arsa ve iş yeri satışlarında para önce sistemde bekler, tapu devri tescil edildiği anda satıcıya geçer. Kredili alımda kredi tutarı sistem dışında kalır, peşinat sistemden geçer. Kullanım bedeli satıcıya aktarılan tutardan düşülür.

Tapuda el sıkışılan an, alım satımın en riskli anıdır: alıcı parayı gönderir ama tapu devri gerçekleşmez ya da tapu devredilir ama para hesaba geçmez. Ticaret Bakanlığı bu boşluğu kapatmak için tapuda güvenli ödeme sistemi uygulamasını getirdi. Sistem 1 Aralık 2026 itibarıyla zorunlu hale geliyor ve konut, arsa, iş yeri satışlarının neredeyse tamamını etkiliyor.

2020'den beri Üsküdar, Kadıköy, Ümraniye ve Çekmeköy'de alıcı ve satıcıların tapu gününe eşlik ediyorum. Bu yazıda yeni sistemin ne olduğunu, kimleri kapsadığını, kredili satışlarda nasıl işleyeceğini ve 1 Aralık öncesinde neler yapmanız gerektiğini sade bir dille anlatıyorum.

1 Aralık itibarıyla tapuda güvenli ödeme sistemi zorunluluğu: Para tescilde geçer kuralı ve kredi tutarı istisnası rehberi Armağan Kocabaş kapak görseli.

Tapuda güvenli ödeme sistemi nedir?

Tapuda güvenli ödeme sistemi, taşınmazın mülkiyeti ile satış bedelinin aynı anda el değiştirmesini sağlayan bir ödeme altyapısıdır. Düzenleme, 29 Nisan 2026 tarihli Resmî Gazete'de yayımlanan değişiklikle Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'e eklenen Ek Madde 1'e dayanıyor. Uygulamayı Ticaret Bakanlığı ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) birlikte yürütüyor.

Mantık basit: alıcının ödediği para önce sistemde bekler, tapu müdürlüğünde devir tescil edildiği anda satıcıya aktarılır. Devir olmazsa para satıcıya geçmez.

Sistemin üç amacı var:

  • Ödeme ile mülkiyet devrini eş zamanlı hale getirmek

  • Sahte vekalet, sahte dekont ve kapora dolandırıcılığı gibi riskleri azaltmak

  • Tapuda gerçek bedelden düşük gösterilen, kayıt dışı satışların önüne geçmek

Bugüne kadar tarafların "önce tapu mu, önce para mı" sorusuna kendi çözümlerini bulması gerekiyordu. Bu sorunun pratik cevaplarını tapu günü para transferinde güvenli sıra yazımda anlatmıştım. Yeni sistemle birlikte bu sıra yönetmelikle belirlenmiş oluyor.

1 Aralık 2026 tarihine nasıl gelindi?

Sistemin başlangıç tarihi iki kez ertelendi:

  1. 29 Nisan 2026: Yönetmelik değişikliği yayımlandı, ilk zorunlu tarih 1 Temmuz 2026 olarak belirlendi.

  2. Haziran 2026: Bakanlık, kendisine tanınan yetkiyle başlangıcı 1 Ekim 2026'ya erteledi.

  3. 28 Eylül 2026: Bakanlık, bankaların teknik altyapısının tamamlanması için yeni tarihin 1 Aralık 2026 olduğunu duyurdu.

1 Aralık 2026'dan önce yapılan satışlarda sistemi kullanmak zorunlu değil. Zorunlu dönemden önce bir pilot uygulama yapılması planlanıyor; pilot tarihi henüz açıklanmadı. TKGM tarafındaki altyapının hazır olduğu, bankaların entegrasyon çalışmalarının ise sürdüğü belirtiliyor.

Hangi satışlar kapsamda?

Yönetmelik yalnızca emlak ofisleri aracılığıyla yapılan satışları değil, gerçek ve tüzel kişiler arasındaki satışları da kapsıyor. Yani evinizi sahibinden satıyor olsanız bile sistem sizi ilgilendiriyor.

Kapsama girenler

  • Konut, iş yeri, arsa ve tarla satışları

  • Bedelin tamamı ya da bir kısmı nakit, havale veya EFT ile ödenen satışlar

  • Akrabalar arasındaki satışlar (akrabalık tek başına muafiyet sebebi değil)

Yönetmelikte bir tutar eşiği bulunmuyor; küçük bir arsa payı satışı da büyük bir lüks konut satışı da aynı kurala tabi.

Kapsam dışında kalanlar

  • Miras, bağış ve mahkeme kararıyla yapılan tescil gibi satış bedeli olmayan devirler

  • Kredili satışlarda bankadan kullanılan kredi tutarı

  • Bakanlığın uygulama esaslarıyla ayrıca muaf tutacağı satışlar

Hisseli satışlar ve trampa (takas) işlemlerinin durumu henüz netleşmedi. Bunlar Bakanlık, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve sistemi işletecek entegratör arasındaki protokolle belirlenecek.

Kredili satışta güvenli ödeme nasıl işler?

Konut kredisiyle ev alıyorsanız, bankanın satıcıya doğrudan ödediği kredi tutarı sistemin dışında kalır. Sisteme yalnızca sizin kendi cebinizden ödediğiniz kısım, yani peşinat ve kalan bedel girer.

Örnek hesap: 5.000.000 TL'lik bir dairede 3.000.000 TL konut kredisi kullanıyorsunuz.

  • Kredi tutarı (3.000.000 TL) bankadan satıcıya her zamanki gibi ödenir.

  • Kalan 2.000.000 TL tapuda güvenli ödeme sistemi üzerinden aktarılır.

Kredi sürecini planlarken bu ayrımı bankanızla ve danışmanınızla önceden konuşmanızı öneririm.

Sistem adım adım nasıl işleyecek?

Bakanlığın uygulama esasları yayımlanmadığı için kesin akış henüz belli değil. Yönetmelik ve açıklamalara göre öngörülen süreç şöyle:

  1. Alıcı ve satıcı satış bedeli ve koşullarda anlaşır.

  2. Alıcı, kredi dışındaki tutarı sisteme yatırır.

  3. Tapu müdürlüğünde devir işlemi yapılır.

  4. Tescil tamamlandığı anda bedel, kullanım bedeli düşülerek satıcıya aktarılır.

  5. Devir gerçekleşmezse para satıcıya geçmez ve alıcıya iade edilir.

İade süresi ve usulü de uygulama esaslarında belirlenecek. Tapu randevusu ve satış günü hazırlığının geri kalanı ise değişmiyor; bunun için web tapu randevu ve satış günü hazırlığı rehberi yazıma göz atabilirsiniz.

Kullanım bedeli kimden kesilecek?

Sistemdeki her işlem için bir kullanım bedeli alınacak ve bu bedel satıcıya aktarılacak tutardan düşülecek. Yani masraf satıcıya yansıyor. Tutarın ne kadar olacağı ve nasıl hesaplanacağı henüz açıklanmadı; Bakanlık bunu protokolle belirleyecek.

Satıcıysanız fiyatınızı belirlerken bu kalemi de hesaba katın. Tapu harcı gibi diğer masraflar aynen devam ediyor; güncel oranlar için tapu harcı 2026 örnek hesaplar yazıma bakabilirsiniz.

Kapora ve ön ödemeler ne olacak?

Yönetmelik, satış bedeli ile mülkiyet devrinin eş zamanlılığına odaklanıyor. Kapora ve bağlanma parası için açık bir hüküm yok. Önceden ödenen kaporanın satış bedelinden düşülmesi halinde bunun sistemde nasıl eşleştirileceği uygulama esaslarıyla netleşecek.

Bu belirsizlik döneminde kapora verirken yazılı sözleşme yapmak her zamankinden önemli. Hangi maddelerin sizi koruduğunu kapora sözleşmesinde iade güvenliği yazımda bulabilirsiniz.

Sistemi kullanmazsam ne olur?

Sistem kullanılmadan yapılan bir tapu devrinin kendiliğinden geçersiz olacağına dair açık bir hüküm yok. Ancak yönetmeliğe aykırılık halinde 6585 sayılı Kanun kapsamında idari para cezası uygulanması öngörülüyor. Zorunlu dönemde sistem dışı ödemeyle tescilin teknik olarak yapılıp yapılamayacağı da uygulama esaslarıyla belli olacak.

Kısacası 1 Aralık'tan sonra "parayı elden verelim, tapuda düşük gösterelim" yaklaşımı hem cezai hem vergisel risk taşıyor. Para transferlerine yönelik daha önceki düzenlemeyi merak ediyorsanız MASAK para transferi düzenlemesi yazısı da işinize yarar.

1 Aralık öncesi alıcı ve satıcıya pratik öneriler

  • Satış Aralık'a sarkıyorsa: Tapu randevusunu 1 Aralık öncesine almak mümkünse ve tüm hazırlıklar tamamsa eski usulle işlem yapabilirsiniz. Ama aceleyle eksik kontrol yapmayın.

  • Satıcıysanız: Kullanım bedelini net gelir hesabınıza ekleyin ve banka hesap bilgilerinizi güncel tutun.

  • Alıcıysanız: Peşinatınızın hangi hesapta, hangi gün hazır olacağını planlayın; kredi kullanıyorsanız bankanızla akışı netleştirin.

  • Herkes için: Tapuda gerçek satış bedelini beyan edin. Yeni sistem, beyan ile ödenen tutarın uyuşmasını kolayca görünür kılıyor.

  • Duyuruları takip edin: Pilot uygulama, kullanım bedeli ve muafiyetler Bakanlık açıklamalarıyla netleşecek.

Sık sorulan sorular

Tapuda güvenli ödeme sistemi zorunlu mu?

Evet. 1 Aralık 2026'dan itibaren bedelin tamamı ya da bir kısmı nakit, havale veya EFT ile ödenen konut, arsa ve iş yeri satışlarında zorunlu. Bu tarihten önceki satışlarda zorunlu değil.

Sahibinden satışlar da kapsamda mı?

Evet. Yönetmelik emlak işletmelerinin yanında gerçek ve tüzel kişiler arasındaki satışları da kapsıyor.

Konut kredisiyle alırken tüm para sistemden mi geçecek?

Hayır. Bankanın kullandırdığı kredi tutarı sistem dışında kalır; yalnızca peşinat ve kendi kaynağınızla ödediğiniz kısım sistemden geçer.

Kullanım bedelini kim öder?

Kullanım bedeli satıcıya aktarılacak tutardan düşülür. Tutar henüz açıklanmadı.

Miras ve bağış yoluyla devirler etkilenir mi?

Hayır. Satış bedeli olmayan miras, bağış ve mahkeme kararına dayalı devirler kapsam dışında.

Armağan Kocabaş — İstanbul lüks konut uzmanı, RE/MAX Eksen

Satışınız 1 Aralık sonrasına denk geliyorsa tapu gününü ve ödeme akışını birlikte planlayalım.

Üsküdar, Ümraniye, Çekmeköy ve Kadıköy hattındaki mülklerinizle ilgileniyoruz.


Sektöre yeni giren danışmanlar ve evini kendi satmayı düşünenler için kitaplarım: Soğuk Aramadan Sıcak Satışa: FSBO'nun Gücü ve Yeni Danışman El Kitabı.

İletişim: 0507 917 33 58 / armagan@remaxeksen.com

Beni takip edin: Instagram · YouTube · TikTok

Yorumlar

5 üzerinden 0 yıldız
Henüz hiç puanlama yok

Puanlama ekleyin
bottom of page